beats by dre cheap

╰⊰✿╰⊰✿╰⊰✿╰⊰✿╰⊰╰⊰✿╰⊰✿╰⊰✿╰⊰✿╰⊰

JORGOVAN JE VEOMA LJEKOVITA BILJKA

 

Jorgovan je poznat kao cvijeće bjelogoričnog grma, odnosno malog drveća, čija visina može ići sve do deset metara. Doba kada jorgovan cvjeta obuhvaća period od aprila do maja mjeseca. Zbog svog osebujnog izgleda poznato je kako ga možemo vidjeti u parkovima širom Evrope. Potekao je upravo sa našeg područja, odnosno s Balkanskog poluotoka koji se smatra njegovom domovinom.

Osim što ima osebujan miris zbog čega se koristi već duži niz godina u parfumerijskoj industriji, jorgovan je isto tako svoje mjesto našao i u narodnoj medicini. Prema mišljenju velikog broja stručnjaka stoji kako je kora biljke prilično ljekovita.

Njezina ljekovitost očituje se u tom što pomaže kod proljeva i drugih tegoba probavnih organa. Isto tako uspješno uklanja simptome groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom.

Čak se pokazalo da je učinkovit i u liječenju ozbiljnijih bolesti kao što je malarija. Dobar je kod liječenja reume te kod obnavljanja stanica jetre.


Branje i prerada:


Beru se kora i plod.

Kora ploda, i to vanjski dio – omotača (cortex fructus syringae), sadrži sastojke koji liječe malariju.

Kora drveta se skida u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova.

Sušimo je usitnjenu na toplom i prozračnom mjestu.


Ljekoviti sadržaj:


Siringin, tanin, gorke tvari, eterična ulja, minerali…

Listovi ove biljke koriste se za liječenje bolesti usta kod djece.

Ulje cvjetova jorgovana poznato je pučko sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca.

Zapadna pučka medicina koristi jorgovan kao antipiretik, antihelmetik, tonik, vermifug; za ispiranje usta, odstranjivanje nametnika u crijevima, kod visoke temperature, te kao sredstvo za bojenje.


Ljekovita svojstva i primjena:


Kore drveta i kora omotač ljuske sjemena koriste se za:

– liječenje malarije, i to povratne malarije s jakom kliničkom slikom – simptomima groznice praćeno drhtavicom i visokom temperaturom (antipiretik)

– Liječenje reumatskih oboljenja – i to naročito reume i živca,

– liječenje navale krvi u jetru što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre (hepatocita),

– liječenje probavnih tegoba kao što su proljev (adstrigent),

– liječenje, odnosno odstranjivanje glista iz crijeva (vermifug).

Prikupljanje rose sa cvijeća je, priznat ćete, poprilično uzaludan posao.

Zato je doktor Bah svoje esencije spravljao tako što bi rano ujutro, po sunčanom danu, izišao u prirodu, i u potpunoj tišini ubrao željene cvjetove, recimo jorgovana, stavio ih u staklenu teglicu, prelio izvorskom vodom i ostavio na suncu nekoliko sati.

Tekučina koja se nakon toga dobije ima svu snagu rose koja se prikuplja na cvjetovima jorgovana. Ova esencija posebno se preporučuje onima kojima nedostaje emocionalna i psihička fleksibilnost, dakle onim malo drvenastim, krutim ljudima koji nikada ne prave kompromise.

Takođe, prema mišljenju doktora Baha, ta esencija može pomoći i u trivijalnijim situacijama, recimo – korisno je uzeti je prije namještanja kičmenih pršljenova.

Metformin, lijek koji je u širokoj upotrebi za liječenje dijabetesa tip II mogao bi pomoći u sprječavanju primarnog karcinoma jetara, prijavili su istraživači sa University of Maryland Marlene and Stewart Greenebaum Cancer Center u aprilskom izdanju Cancer Prevention Research.

Metformin koji se dobiva iz Francuskog jorgovana se koristi za liječenje NAFLD i dijabetesa a trenutno se proučava njegova povezanost sa prevencijom različitih oblika karcinoma. Ovi pred-klinički pokusi se prvo fokusiraju na karcinom jetara.

U ovoj studiji su istraživači otkrili kako su miševi koji su dobivali metformin u hrani razvili 57% manje tumora jetara nego li miševi koji nisu dobivali taj lijek; veličina tumora je bila smanjena za približno 37%.

Indijski jorgovan je veliko, brzorastuće stablo, pod nazivom ‘Neem’ u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini. Ekstrakti mnogih dijelova ovog stabla se koriste ljekovito: sjemenke, lišće, ulje, cvjetovi, korijenje i kora. Vodeni ekstrakt listova se pokazao kao koristan u liječenju dijabetesa, kontrolišući metabolizam i razine glukoze u krvi .


Recepti:


Sirup:

Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.

Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna kašikica.


Čaj: (za spomenuta oboljenja)

1 supena kašika usitnjene kore drveta ili ploda, 2 dl vode)

Priprema: Namačemo u vodi koru 2 sata te kratko prokuhamo i pustimo poklopljeno 1 sat i procijedimo.

Upotreba: Piti do 2 šoljice čaja dnevno, a u težim slučajevima do 3 šolje.


Ulje:


(za masažu reumatskih bolnih mjesta)

1 litrena boca, cvijet jorgovana, maslinovo ili kukuruzno ulje.

Priprema: Praznu bocu napunimo cvjetovima jorgovana i nalijemo ulje, te zatvorimo bocu vatom. držimo je 3 sedmice na suncu i potom procijedimo.

Upotreba: Koristimo za masažu bolnih reumatskih mjesta.

Napomena: Na isti način možemo praviti u ulje od jorgovana s plodovima jorgovana, te u tu svrhu bocu napunimo do jedne četvrtine i prelijemo uljem. Plodove jorgovana je potrebno zgnječiti.

Jorgovan obični, je ljekovita biljka od čijih se cvjetova i listova spravlja tinktura, a koja liječi:

– malariju, groznicu, giht, kostobolju, reumatizam…


Kontraindikacije:

Jorgovan obični je ljekovita ali i otrovna biljka. Njena primjena zahtjeva opreznost.

                            photo Jorgovan_Biljke-Pepeljugica-full-7506-274371.png

Biseri Prirodne Kozmetike
http://fitokozmetika.blogger.ba
07/05/2015 14:21